Banner
Banner
Banner
Leden : 3860
Artikelen : 17
Weblinks : 5
Artikelen bekeken hits : 52279
Home Stukwerksoorten Lijsten en ornamentwerk

Ontstaan van lijsten en ornamenten
 
Het woord ornament komt van de Latijnse woorden 'ornare' en 'ornamentum' wat respectievelijk versieren en sieraad betekent. Het ornament is dus een versiering. Deze versierselen werden meestal op verschillende onderdelen van gebouwen en interieurs aangebracht.
 
Stucornamenten zijn tijdloos
Een ornamentaal stucplafond is de kroon op uw kamer. De Grieken en Romeinen hielden zich al uitgebreid bezig met verschillende versieringen op bouwwerken. Dit ambacht heeft sindsdien niet meer stilgestaan met als gevolg dat er voor elke periode uit de geschiedenis een aparte stijl is ontstaan. Dit brengt weer met zich mee dat in die verschillende stijlen weer ontelbaar veel verschillende modellen stucornamenten zijn gemaakt. Het mooiste van ornamentwerk is dat u precies uw eigen stijl kunt toepassen,want er is echt voor elk wat wils. Barok, jugendstil, classicisme en empirestijlen zijn enkele voorbeelden van de mogelijkheden.
 
Functie en vormgeving
Ornamenten op gebouwen hadden vaak een bouwkundige functie en waren onderdeel van de constructie. Deze werd mede bepaald door de aanwezige materialen en technieken, van oudsher vooral natuursteen en hout. Naast de bouwkundige functie kunnen ornamenten het doel hebben de beschouwer een mededeling te doen, gedachten op te wekken of een gevoel te geven. Het ornament heeft dan een symbolische, esthetische of maatschappelijke functie. De vorm van het ornament wordt gekenmerkt door stilering, symmetrie en herhaling van een motief. De motieven zijn veelal ontleend aan geometrische motieven, verschillende natuurvormen (plantenmotieven, diermotieven en het mensbeeld) maar ook aan vormen van kunst en nijverheid (trofeeŽn, emblemen, familiewapens).
 
Prefab Ornamenten
Tegenwoordig zijn de decoratieve technieken weer een 'hot' item, waarin moderne bouwstijlen worden gecombineerd met lijsten, ornamenten en pilasters. Er zijn vele prefab-lijsten en ornamenten op de markt die een stukadoor / stucadoor voor u kan aanbrengen. Ook kan een stukadoor / stucadoor zelf op de werkbank, koof-, kroon- en perk-lijsten voor u maken. Daarbij kan nog een kruisplafond, of een plafond met een Chinese ruit, worden toegevoegd. Daarnaast kan een stukadoor / stucadoor allerlei bogen zoals termijn- of segment- bogen voor u aanbrengen, bij deuropeningen of tussen kolommen. Tevens kan een stukadoor / stucadoor beschadigde lijsten en ornamenten voor u restaureren. Het is wel raadzaam om de gerestaureerde decoraties naderhand wit te sausen. Door lijsten en ornamenten aan te brengen lijken de vertrekken iets groter. Het brengt meer sfeer en warmte voor uw statige herenhuis of nieuwe woning. Een vakbekwaam stukadoorsbedrijf zet de puntjes op de i voor uw interieur.

 

Portfolio

portfolio

Populair