Banner
Banner
Banner
Leden : 3860
Artikelen : 17
Weblinks : 5
Artikelen bekeken hits : 52283
Home Stukwerksoorten Buiten-stukwerk

Buiten stukwerk:
 
Gevelbepleistering
In het algemeen wordt gevelbepleistering crepi genoemd en deze techniek is aan een doortastende opmars bezig. Een gevelpleister kan namelijk rechtstreeks op de muur aangebracht worden (wordt vooral toegepast op massieve muren van cellenbeton) of op isolatiemateriaal dat op de muur bevestigd wordt (plakken of mechanisch bevestigen). Dit laatste is duurder, maar beschermt de muur wel beter tegen temperatuurschommelingen. Dit verkleint uiteraard de kansen op barsten in de crepi.
 
Opmars van gevelpleisters
De opmars van gevelpleisters, is niet meer te stuiten. Steeds meer bouwers die een strakke architectuur hoog in het vaandel voeren, verkiezen een gepleisterde gevel omwille van de egale, homogene uitstraling. Anderzijds zijn er ook de ruwere gevelpleisters die in eerste instantie bestemd zijn voor traditionele of Spaanse woningen.
 
Belangrijk pluspunt
Een belangrijk pluspunt voor gevelpleisters is dat ze zich uitstekend lenen om complexe bouwdelen te bekleden zoals gebogen vorm en overkragingen. Dergelijke elementen zijn ook mogelijk met gevelstenen, maar het ligt minder voor de hand. Nadeel van gevelpleisters is dat ze door de band wat duurder zijn dan gevelstenen en dat ze ook meer vatbaar zijn voor vervuilingen.
 
Soorten gevelpleisters
Het groot aantal gevelpleisters kan je onderverdelen in twee grote groepen: de mineralen pleisters en de kunstharspleisters. Wie houdt van een strak, glad oppervlak zal eerder te vinden zijn voor een kunstharspleister. Mineralen pleisters die gemaakt worden op basis van cement, zijn doorgaans ruwer. Mineralen pleisters zijn door de band minder waterafstotend dan kunstharspleisters, maar hebben anderzijds wel een zelfreinigend effect. Het vuil wordt er als het ware afgeregend. Onder de mineralen pleisters onderscheiden we krab- en schuurpleisters.

 

Portfolio

portfolio

Populair