Banner
Banner
Banner
Leden : 3860
Artikelen : 17
Weblinks : 5
Artikelen bekeken hits : 52271
Home Stukwerk voorbehandeling

Stucwerk voorbehandeling.
 
Verwijderen van oude verflagen
 
Een muur die net op-getrokken, schoon en stof vrij is, mag rechtstreeks aangesmeerd worden. Mits deze wel eerst is voor behandeld. Bij een oude muur die beschadigd is, moeten eerst de losse delen verwijderd worden. Klop voorzichtig op de muur. Zo vindt u de plaatsen waar de stuclaag minder goed of slecht op de ondergrond zit. Steek met een plamuurmes de losse delen weg. Maak vervolgens de ondergrond stof-vrij, eventueel met een harde borstel. Zo verwijdert u nog eventuele vuiligheid die achter is gebleven.
 
Voorbehandelingen
 
Bij zuigende ondergronden of nieuw werk moet je de muren eerst voorbehandelen met een grondlaag. Om te zien of een wand teveel zuigt kunt u eenvoudigweg met een plantenspuit water op een muur spuiten. Als het water direct in de muur trekt is de zuiging te hoog! Het voorstrijkmiddel gaat de zuiging tegen. Ook zorgt dit voor een regelmatige droging van het stucwerk en verbetert het de hechting.
 
Voor verschillende ondergronden en verschillende afwerkingen zijn er natuurlijk ook weer verschillende soorten voorstrijkmiddel. Een zuigende ondergrond die klaar gemaakt wordt voor behangwerk of sauswerk kan behandeld worden met een eenvoudige muurgrond. Als de wand afgewerkt wordt met spachtelputz of andere sierpleisters kan beter een hechtgrond aangebracht worden. Als de ondergrond ook nog poedert of afgeeft is alleen een muurgrond niet voldoende maar moet een zogenaamd fixeermiddel toegepast worden. Een fixeermiddel zet de bovenste laag vast op de ondergrond. De muur is dan weer geschikt voor alle bewerkingen. Om te zien of een muur gefixeerd moet worden: haal een natte lap over de wand, geeft de muur wit af dan altijd fixeer gebruiken.

 

Portfolio

portfolio

Populair